Je herkent het misschien wel, je zit met iemand in gesprek en ineens begint deze persoon herhaaldelijk in zijn nek te wrijven. Zijn andere arm heeft hij gekruist voor zijn lichaam en houdt zijn bovenarm stevig vast terwijl hij zijn lippen op elkaar perst.
Allemaal non-verbale signalen. Deze signalen leren herkennen is één, maar om ze goed te interpreteren komt er meer bij kijken.
Voor het juist interpreteren van non-verbale signalen zijn er namelijk minstens 3 belangrijke stappen om te doorlopen:
1. Clusters maken
Je kunt lichaamstaal vergelijken met gesproken taal. Eén woord kan net als één signaal verschillende betekenissen hebben. Echter zodra je meerdere woorden samenvoegt in een zin kun je de volledige betekenis achterhalen. Denk bijvoorbeeld aan het woord “blokken” wat kan betekenen 1. een vorm, 2. studeren of 3. afsluiten. Daarom is het zo belangrijk om bij het interpreteren van lichaamstaal te zoeken naar meerdere signalen om de juiste betekenis te achterhalen. Bij voorkeur een cluster van minimaal 4 non-verbale signalen.
Een aantal voorbeelden van non-verbale signalen zijn:
- lichaamstaal
- stem (volume/ hoogte/snelheid…)
- houding
- proxemics
- gezichtsuitdrukking en micro expressies
- oogcontact
- gebaren
2. Plaatsen binnen context
Zodra je een combinatie van verschillende signalen (cluster) hebt waargenomen wees je dan ook bewust van de context. Wie is de persoon die je observeert, in wat voor een omgeving bevindt de persoon zich en wat zijn de omstandigheden.
Bijvoorbeeld iemand die in elkaar gedoken zit met zijn armen over elkaar, benen gespannen tegen elkaar aangeklemd, samengeknepen ogen en gefronste wenkbrauwen heeft een hele andere betekenis als deze persoon buiten bij -10 C op iemand zit te wachten dan dat het een collega of klant is die aan de vergadertafel tegenover je zit. Context is dus erg belangrijk!
3. Congruentie
Als derde stap kijk je naar congruentie. Komen de signalen wel overeen met wat wordt gezegd of normaal is binnen een bepaalde situatie. Hiervoor is het belangrijk al snel te onderzoeken wat voor de persoon tegenover je “normaal” gedrag is. Zodra hiervan wordt afgeweken kun hier betekenis aan gaan geven.
Als je deze stappen volgt in het voorbeeld van John Ewbank zou je het volgende kúnnen interpreteren:
1. Krabben met duim aan neus: het signaal kan betekenen dat hij kriebel heeft, maar kan bijvoorbeeld ook inhouden dat hij moeite heeft met autoriteit van een ander. Daarbij zie je dat de neus tegelijkertijd wordt opgetrokken en er rimpels rond de neusvleugels ontstaan: een expressie van walging. Let op, dit is een sterke term die je niet letterlijk moet interpreteren, maar vanuit het cluster en binnen context betekenis kan gaan geven. Het wil dus niet direct zeggen dan John Ewbank van Marco Borsato walgt.
2. Context: Een interview voor RTL Boulevard met hem en Marco Borsato over hun jarenlange samenwerking waarin Marco eerst aan het woord is.
3. Normaal gedrag zou hoogstwaarschijnlijk zijn: een neutrale, luisterende, eventueel enthousiaste houding op het moment dat Borsato spreekt. Gezien de combinatie van signalen (cluster): duim langs neus (moeite met autoriteit), opgetrokken neus (walging), vinger naar oog (verminderde of geen interesse), lippen op elkaar geperst (iets inhouden), duimen omhoog (machtsvertoon/ ego) zou je echter kúnnen concluderen dat John Ewbank op dat moment zelf graag meer podium zou willen krijgen. Misschien voor zijn verdienste in het gezamenlijke succes, of om zíjn kant van het verhaal te vertellen. De interviewer zou bijvoorbeeld gerichte vragen kunnen stellen om dit te toetsen.
Lijkt het jou ook interessant om de basis technieken van non-verbale communicatie te leren?
Schrijf je dan in voor de basis training lichaamstaal & leugendetectie:
- groepstraining: https://www.coachoplocatie.nl/lichaamstaal-en-leugendetectie
- individuele inschrijving: https://www.coachoplocatie.nl/lichaamstaal-en-leugendetectie-indi
Σχόλια