top of page
Foto van schrijverMaartje Wissink

Doggy (Body) Language: Wat zegt de lichaamstaal van jouw hond en hoe kun jij hierop te reageren.


Honden gebruiken preventief kalmerende signalen als zij zich niet op hun gemak voelen door bijvoorbeeld angst, spanning, dreiging of stress bij zichzelf, andere honden of mensen. Dit doen zij om conflicten te vermijden of op te lossen. Door deze signalen te leren interpreteren kun je beter inspelen op de behoefte en gemoedstoestand van jouw hond.

In principe gebruiken alle honden ongeacht het ras, grootte of leeftijd in meer of mindere mate deze signalen. Net als lichaamstaal bij mensen kunnen signalen soms meerdere betekenissen hebben dus probeer te kijken naar een combinatie van signalen.


Een hond zal over het algemeen eerst kalmerende signalen afgeven voordat hij over zal gaan naar dreigende signalen zoals bijvoorbeeld het optrekken van de neus en lip, tanden laten zien en grommen.


Ook wij als mens kunnen deze signalen naar de hond gebruiken om hem te kalmeren.


5 van de minstens 30 signalen zal ik bespreken:


Gapen: Net als mensen kan een hond gapen als hij moe is, echter merendeels zal de hond gapen om een kalmerend signaal af te geven. Dit kan zijn omdat de hond erg opgewonden en druk is, zich onprettig voelt en zichzelf wil kalmeren of om andere honden of mensen te kalmeren. Dit kun je als mens dus ook naar je hond doen zodra je merkt dat de hond stress, onrust of angst ervaart. Gaap eens breeduit als je bijvoorbeeld bij de dierenarts naar binnen gaat.


Neus of bek likken: Het betreft een snelle beweging waarbij de tong kort de bek en soms de neus likt. Dit kan bij een ontmoeting met een andere hond of bij een aanraking of knuffelen van de hond. De hond wil aangeven zelf spanning of dreiging te voelen of spanning bij de ander (mens of hond) weg te nemen.


Ogen: Wanneer een hond zich bedreigd voelt zal hij veelvuldig met de ogen knipperen of snel met de ogen heen en weer bewegen. Om een conflict te vermijden zal de hond de ogen vaker dichtknijpen in plaats van je strak aan te blijven kijken. Voor mensen geldt dit ook, probeer de hond niet strak aan te blijven kijken dit lokt eerder agressie uit. Probeer ook wat meer met de ogen te knipperen, dit stelt de hond gerust.


Kop wegdraaien: Bij een mogelijk dreigende of onprettige situatie kan de hond zijn kop wegdraaien. Dit zie je bijvoorbeeld als twee honden op elkaar aflopen. Om goede bedoelingen kenbaar te maken zal één, of beiden hun kop wegdraaien. Maar ook als iemand de hond aanraakt en hij ervaart dit als onprettig kan hij zijn kop wegdraaien. Dit signaal kun je als mens ook prima inzetten. Bij een agressieve hond of een hond die zijn kop wegdraait om zich zelf te kalmeren kun je ook jouw hoofd wegdraaien, hierdoor zal de hond zich meer op zijn gemak voelen.


Lijf wegdraaien: Een hond zal zijn lijf zijwaarts draaien of de rug toe keren als conflict vermijdend signaal. Dit kan doordat hij te snel wordt benaderd door een andere hond of zich bedreigd voelt door een andere hond. Maar ook als mensen of kinderen te druk op hem afkomen of vijandig/boos benaderen. Dit signaal kun je als mens ook goed gebruiken als jouw hond tegen je opspringt of om je hond gerust te stellen. Probeer zo min mogelijk met je voeten recht op de hond af te staan maar meer zijwaarts. Dit geeft de hond meer vertrouwen.


214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page